tips-cari-kerja-cara-online-jobstreet-linkedin

Facebook Comments

Ramai graduan yang tengah mencari kerja sekarang ini. Kenapa agaknya situasi sekarang agak teruk? Ini adalah disebabkan beberapa perkara seperti kelembapan ekonomi, kenaikan umur persaraan dan jumlah graduan yang terlampau banyak. Apabila “demand” berkurangan daripada “supply” maka, berlakulah situasi pada masa sekarang.

 

Jadi, bagaimana caranya untuk memohon kerja cara yang terbukti berkesan? Adalah disyorkan kepada pemohon kerja mempunyai 2 akaun ini.

  1. Jobstreet
  2. Linkedin

 

Kita boleh membuat permohonan kerja kosong di Jobstreet dan kita boleh melihat kerja – kerja kosong. Namun, itu tidak mengcukupi. Kita perlu ke Linkedin untuk mendapatkan contacts HR syarikat tersebut. Ini adalah kerana terlalu ramai yang membuat permohonan di Jobstreet. Kebanyakan wakil HR ada di linkedin. Oleh itu, kita boleh mendapatkan “perhatian” dengan memberikan resume kita kepada wakil HR syarikat tersebut di linkedin.

 

Semoga berjaya! Pastikan resume lengkap dan sudah di”customized” dengan permohonan kerja agar info yang relevan sahaja dimasukkan.

Similar Posts