coronavirus-covid-19-perintah-pergerakan-terhad-lockdown-malaysia-jumlah-pesakit-kematian

Facebook Comments

Wabak Covid-2019 di Malaysia semakin stabil namun masih lagi di tahap kritikal. PKP pula ada kemungkinan akan dilanjut. Hukuman melanggar PKP juga semakin keras. Ada hukuman penjara bersama denda. Oleh itu, jangan risiko diri anda keluar rumah jika perlu. Ianya dibuat dengan harapan Malaysia akan menjadi seperti sediakala, tiada wabak penyakit.

Apakah tiga perkara yang kita perlu bersedia?

1. Perniagaan akan menjadi lemah.

Ini adalah kerana keadaan global yang masih belum baik. Lihat sahaja di US, setiap hari semakin meningkat. Sudah tentu bencana ekonomi akan terjadi apabila mungkin pemilik bisnes meninggal dunia, pekerja- pekerja tidak dapat kerja dan ada yang diberhentikan. Bisnes pula tidak dapat dijalankan.

2. Pengangguran yang meningkat.

Sebelum ini, pasaran kerja pun dilihat tidak berapa menarik. Ramai graduan yang menganggur. Kini, keadaan semakin kritikal dan pasti merisaukan semua orang termasuklah graduan dan ibu bapa. Adalah disyorkan untuk mencari bisnes alternatif dan bukan mengharapkan makan gaji sahaja.

3. Kadar jenayah semakin kritikal.

Apabila orang terdesak sehingga tidak ada duit untuk makan, ada yang berfikiran cara negatif. Mungkin jenayah- jenayah seperti ragut, curi, rompak, samun dan peras ugut akan semakin meningkat. Oleh itu, jangan kita diamkan diri jika ada cara tambah pendapatan yang halal.

Kalau kita sedang makan gaji dan syarikat masih membayar gaji penuh, syukurlah. Namun, ada syarikat yang memohon untuk bayar separuh gaji atau potong cuti. Jika tiada cuti, kena ambil cuti tanpa gaji. Apatah lagi golongan peniaga kecil- kecilan yang pendapatan berdasarkan harian. Ada anak isteri dan ibu bapa yang sudah tua untuk diberikan makanan dan tempat tinggal? Jadi, carilah alternatif.

Similar Posts