panduan-bina-website-seo-wordpress-cms-pilihan-laman-web-blog-content-management-system

Facebook Comments

WordPress adalah Content Management System (CMS) yang mendapat tempat pertama di dalam pilihan pembina website di seluruh dunia. Hampir tiga puluh lima persen ( 35% ) website di seluruh dunia menggunakan WordPress. Mengapakah WordPress menjadi pilihan ramai pembina website? Berikut adalah tiga sebab kenapa WordPress menjadi pilihan :

1. WordPress adalah platform membina website yang paling stabil. Jika dibanding dengan CMS lain, ada gangguan teknikal sering berlaku apabila adanya version upgrade. Ada pula theme yang tidak boleh digunakan lagi apabila version upgrade. Ianya tidak berlaku dengan WordPress.

2. WordPress mudah digunakan tanpa perlu mengetahui coding ataupun pengaturcaraan. Ianya boleh digunakan oleh sesiapa sahaja yang biasa menggunakan laptop dan Internet. Graphical User Interface (GUI) yang mudah difahami serta dengan susunan yang baik di bahagian back office atau administrator meyebabkan ramai menyukai WordPress.

3. Sokongan kepada plugin – plugin WordPress yang amat pesat menjadikannya mudah untuk membina website idaman masing -masing. Terdapat berpuluh – puluh ribu plugin WordPress yang boleh kita download dan digunakan di dalam website atau blog.

Begitulah antara faktor kenapa kita menyukai Wordress iaitu satu sistem membina website atau blog untuk sesiapa sahaja. Jika anda ingin mempelajarinya, boleh hadiri Kursus-Wordpress.Com

Similar Posts