langsaikan-hutang-debt-bayar-loan-personal-bank-kereta-pembiayaan-loan-ptptn

Facebook Comments

Kita tidak nafikan bahawa ekonomi kita berasaskan hutang. Jika kita ingin menunggu dengan membuat duit simpanan, mungkin terlalu lambat kita memiliki rumah dan kereta. Oleh itu, hutang atau loan sudah menjadi kebiasaan kepada kita. Ada beberapa jenis hutang yang kita perlu tahu.

  1. Hutang rumah
  2. Hutang kereta
  3. Hutang kad kredit
  4. Hutang peribadi (personal)
  5. Hutang belajar (sebagai contoh, PTPTN )
  6. Hutang lain- lain yang kadang- kadang melibatkan undang- undang ( Hutang saman, hutang cukai pendapatan).

Oleh itu, apakah hutang yang kita bayar dahulu dan beri keutamaan ?

Hutang  yang perlu dibayar terlebih dahulu adalah hutang yang melibatkan undang- undang. Ada juga sekatan dikenakan seperti perjalanan ke luar negara. Ini sudah pasti membuatkan kehidupan anda terbatas dan juga meresahkan. Oleh itu, jangan dipandang rendah masalah hutang sebegini. Ianya boleh membuatkan anda menjadi muflis jika tidak diuruskan dengan betul. Eloklah cari jalan dengan segera untuk menyelesaikan hutang ini. Mungkin anda kena berhutang lain untuk membayar hutang ini. Sebaik- baiknya jangan terikat dengan hutang melibatkan undang- undang.

Hutang – hutang lain yang boleh anda beri keutamaan adalah hutang yang mempunyai faedah yang tinggi. Hutang sebegini jika anda tidak langsaikan segera dan membayar secara minimum, ianya akan berpanjangan dan tidak nampak hujungnya anda berhenti membayar. Oleh itu, beri perhatian kepada hutang mempunyai faedah yang tinggi ini.

Antara hutang yang baik adalah hutang rumah. Anda membayar setiap bulan tetapi nilai hartanah anda berlipat kaliganda. Harga rumah boleh menjadi sekali ganda dalam masa lima ke sepuluh tahun sahaja. Oleh itu, rancanglah hutang anda sebaik mungkin. Cuba untuk hidup tanpa hutang dan bebas hutang secepat mungkin.

Lagi satu perkara, daripada kita berhutang, kenapa tidak kita buat pendapatan secara sampingan? Inilah antara yang terbaik. Klik sini. 

Similar Posts