kos-kehidupan-meningkat-gst-harga-barang-naik

Facebook Comments

Jika dilihat keadaan ekonomi pada masa sekarang, ianya agak tidak memberansangkan. Kita boleh lihat di sekeliling kita. Apabila kita berjalan- jalan, kita dapati banyak kedai- kedai dan pejabat -pejabat yang kosong dan tiada perniagaan. Rumah – rumah pun banyak yang tidak terjual. Kini, ada yang menyatakan harga rumah akan menurun di kala ramai orang yang ingin membeli rumah tetapi tidak mampu. Bagaimanakah keadaan ini boleh berlaku?

 

Jika ditanya kepada peniaga- peniaga, ramai menyatakan perniagaan mereka mengalami penyusutan semenjak GST diperkenalkan. Kita tahu apabila GST diperkenalkan , harga produk menjadi mahal kerana cukai yang dikenakan. Lebih banyak wang rakyat perlu digunakan untuk mendapatkan sesuatu barangan. Kalau dulu, RM300 sudah cukup menjadi keperluan untuk makan minum isi rumah tetapi kini mungkin memerlukan RM400 – RM450 untuk jumlah makanan yang sama.

 

Harapan saya agar kita tidak terlalu memikirkan masalah tetapi kita fikirkan penyelesaian kepada masalah. Oleh kerana kita memerlukan lebih wang untuk kehidupan, saya syorkan kita tidak berdiam diri tetapi kita sama- sama mencari jalan kepada sumber kewangan tambahan.

Similar Posts