panduan-semak-bisnes-online-yang-bukan-skim-menipu

Facebook Comments

Ramai yang ingin membuat pendapatan tambahan di kala faktor ekonomi yang tidak menentu. Semenjak wujudnya GST, rakyat Malaysia memerlukan lebih wang untuk membeli atau mendapatkan khidmat sesuatu. Oleh itu, ramai yang nampak bahawa bergantung harap kepada gaji sahaja adalah tidak cukup. Maka, ramai memilih untuk melakukan pendapatan tambahan.

Namun begitu, kena mestilah berhati -hati agar tidak terjebak di dalam bisnes online yang menipu. Apakah dimaksudkan menipu? Bisnes yang tidak halal, tidak sah undang- undang dan akhirnya mendatangkan kerugian. Jadi, di sini, ada beberapa garis panduan untuk mengelakkan anda tertipu.

  • Amat berhati -hati dengan bisnes yang kurang daripada 2 tahun. Selalunya, jika sesuatu bisnes kurang daripada 2 tahun, ianya dalah tempoh penyesuaian diri. Jika anda menyertainya, dikhuatir hanya beberapa ketika ianya akan ditutup.

  • Bisnes yang mejanjikan keuntungan awal kepada sesiapa yang awal menyertainya. Bisnes seperti ini seperti bisnes jangka pendek. Anda sudah pasti tidak mahu rakaniaga anda kerugian kerana menyertainya lewat. Jadi, merekalah yang menjadi mangsa sebenarnya.

  • Bisnes yang dijalankan secara sembunyi- sembunyi seperti tidak boleh membina website, tidak boleh menghebahkan besar- besaran tetapi jika nak tahu, hanya di HQ atau berjumpa. Ini adalah bisnes yang dikhuatiri salah dari segi undang -undang dan amat sukar untuk berkembang kerana dijalankan secara tertutup.

  • Bisnes yang anda sendiri tidak faham produknya. Biasanya bisnes seperti ini menggunakan produk- produk high tech yang kita tidak faham bagaimana ianya beroperasi. Ianya diwujudkan sebegitu rupa sebagai “wow factor” namun, sebenarnya ianya hanya sekadar ini mengwujudkan aliran baru kononnya inovasi tetapi haya penipuan.

  • Jangan percaya dengan bisnes yang keluar tv, suratkhabar ataupun dihadiri oleh orang kenamaan. Itu hanya sebagai ingin menunjukkan bisnes mereka adalah benar. Namun, kita boleh terus membuat pemeriksaan dengan senarai bank negara atau menghantar email pertanyaan kepada bank negara yang memantau bisnes- bisnes sebegini.  Klik sini untuk senarai Bank Negara. 

Oleh itu, ini adalah garis panduan kepada kita agar tidak terjebak dengan bisnes yang menipu.  Jika ingin menjalankan bisnes yang betul -betul boleh buat income dan tidak menipu, saya syorkan :

Bisnes RM

Bisnes USD

Cubalah kaji dulu. Jumpa lagi!

 

Similar Posts