panduan-tips-cari-kerja-vacancy-mohon-pekerjaan-makan-gaji

Facebook Comments

Peluang pekerjaan pada masa sekarang mungkin agak sukar berbanding pada masa sebelumnya. Apatah lagi apabila pandemik Covid-19 menyerang, ramai yang telah diberhentikan kerja. Bagaimanakah nasib mereka anak muda yang tiada berpengalaman lagi untuk mendapatkan pekerjaan? Sekarang ini pula, ramai yang telah diberhentikan kerja apabila perniagaan tidak lagi menguntungkan dan mampu membayar gaji pekerja.

Bagaimanakah anak muda sekarang boleh mencari pekerjaan? 

Adalah disyorkan mereka telah menyediakan resume dan cover letter yang terbukti berkesan. Resume pada masa sekarang boleh dibina di dalam dua bentuk iaitu cara standard dan juga cara infografik. Namun, bagaimanakan kita boleh mendapatkan pekerjaan yang diperlukan? Ya, kita boleh pergi ke halaman wesbsite yang menyenaraikan pekerjaan kosong seperti jobstreet atau jobsdb serta pelbagai lagi. Oleh itu, apakah cara lain yang boleh kita pratikkan?

Dicadangkan kepada anak muda untuk membuka akaun linkedin. Mereka boleh membuat connection dengan ahli-ahli lain dan melihat profil mereka. Jika ahli- ahli lain bekerja di dalam syarikat yang kita berminat untuk memohon, kita boleh membuat pertanyaan siapakah yang menjadi contact person di jabatan human resource (hr) syarikat tersebut. Oleh itu, kita sudah boleh membuat pertanyaan terus kepada individu tersebut ataupun menghantar maklumat resume dan cover letter kepada mereka.

Klik sini : www.linkedin.com

panduan-tips-cari-kerja-vacancy-mohon-pekerjaan-makan-gaji-linkedin

Similar Posts