Facebook Comments

Teknologi di dunia automotif terus berkembang terutamanya di bidang keselamatan ketika memandu di jalanraya. Salah satu aksesori peranti yang kini banyak dipasang di dalam kereta sekarang adalah kamera dashboard atau biasa disebut dengan car dash cam. Car dashcam ini merupakan alat pengawasan berkamera seperti CCTV, namun rekabentuknya adalah untuk kenderaan. Car dashcam boleh digunakan untuk merkam keadaan jalanraya semasa memandu. Sesi rakaman dash cam biasanya dilakukan secara automatik dan bermula ketika kenderaan memulakan perjalanan.

Terdapat beberapa jenis dashcam yang boleh digunakan sebagai alat yang membantu pengawasan terhadap kenderaan dan juga menghasilkan bukti rakaman jika diperlukan, seperti kamera yang menghadap ke depan dan belakang. Ada fungsinya pun berbeza sehingga merakam suasana di dalam kereta. Namun, yang biasa digunakan dan paling penting adalah dashcam yang menghadap ke depan. Rakaman dari dashcam juga dapat membantu pihak insurans menyelidiki penyebab sesuatu kemalangan. Dengan rakaman ini akan memperkuat bukti untuk sebarang tuntutan dan juga boleh digunakan di mahkamah jika melibatkan kemalangan yang serius sebagai contoh melibatkan kehilangan nyawa.

Klik untuk memiliki sebuah dashcam mampu milik ( guna handphone untuk klik )

dash-cam-malaysia-kemalangan-jalanraya-merakam-pergerakan-kereta-car-accident-recorder

 

Untuk menyimpan hasil rakaman, dashcam juga sudah memiliki built-in memori yang boleh ditentukan kapasitinya dengan menggunakan microSD berkelajuan tinggi. Apabila memori penuh, kamera pun akan melakukan rekaman ulang dengan menghapus data lama. Ciri ini dinamakan dengan cycle yang berterusan. Ianya juga boleh berfungsi dengan jelas di waktu malam dengan bantuan lampu daripada kereta. Pemasangan dashcam ini juga mudah. Untuk standard dashcam yang menghadap depan, pemilik kenderaan hanya tinggal memasang mounting di dashboard atau disangkut pada cermin pandang belakang sahaja. Adalah disyorkan anda memasang dash cam untuk kereta anda.

Jika anda ingin menjadi affiliate ecommerce : Klik sini

Similar Posts