lesen-uber-london-ditarik-balik-malaysia-grab-grabcard-rider-hailing

Facebook Comments

Uber telah dilucutkan lesennya di London dengan langkah mengejutkan yang telah mencetuskan bantahan daripada pemandu di syarikat penerbangan dan ahli politik Konservatif.

Permohonan firma untuk lesen baru di London ditolak atas dasar syarikat itu bukan pengendali sewa kereta “layak dan tepat”.

Uber berkata ia merancang untuk mencabar keputusan itu oleh pihak berkuasa pengangkutan London di mahkamah dengan segera. Ini bermakna kereta Uber tidak akan hilang dari jalan-jalan serta-merta dan akan terus beroperasi untuk 3.5 juta pengguna di ibu negara sehingga syarikat itu telah meletihkan proses rayuan – yang boleh mengambil bulan. Lesen semasa tamat pada 30 September tetapi Uber mempunyai 21 hari untuk merayu dan boleh terus beroperasi sehingga proses itu tamat.

Keputusan oleh Transport for London disokong oleh Datuk Bandar London, Sadiq Khan, pengusaha hak kerja, dan badan perdagangan untuk pemandu teksi hitam modal, yang telah menjadi lawan kuat dari syarikat yang berpusat di AS.

Walau bagaimanapun, ia menarik kritikan segera daripada pengguna Uber, pemandu dan Ahli Parlimen Konservatif. Salah satu daripada 40,000 pemandu Uber di ibu negara, Syed Khalil, berkata: “Ini adalah perkara yang sangat dahsyat.”

TfL berkata bahawa ia telah menolak permohonan syarikat itu untuk memperbaharui lesennya kerana “pendekatan dan perilaku Uber menunjukkan kurangnya tanggungjawab korporat” berhubung dengan melaporkan kesalahan jenayah yang serius, mendapatkan sijil perubatan dan pemeriksaan latar belakang pemandu.

Badan pelesenan itu juga mengatakan ia prihatin dengan penggunaan Greyball, perisian yang boleh digunakan untuk menghalang badan pengawalselia daripada mendapat akses penuh ke aplikasinya dan menjalankan tugas pengawalseliaan atau penguatkuasaan undang-undang.

Khan berkata beliau menyokong sepenuhnya keputusan untuk membatalkan lesen Uber, dengan mengatakan bahawa semua syarikat perlu “bermain mengikut peraturan”.

Beliau berkata: “Saya mahu London berada di barisan hadapan inovasi dan teknologi baru dan menjadi rumah semula jadi bagi syarikat-syarikat baru yang menarik yang membantu London dengan menyediakan perkhidmatan yang lebih baik dan lebih murah.

“Bagaimanapun, semua syarikat di London mesti bermain mengikut peraturan dan mematuhi piawaian yang tinggi yang kami harapkan-khususnya apabila ia berkaitan dengan keselamatan pelanggan.”

Steve McNamara, setiausaha agung Persatuan Pemandu Teksi Berlesen, yang mewakili pemandu teksi hitam, berkata Datuk Bandar telah membuat keputusan yang tepat.

“Sejak ia pertama kali datang ke jalan-jalan kami Uber telah melanggar undang-undang, mengeksploitasi para pemandunya dan enggan bertanggungjawab terhadap keselamatan penumpang. Syarikat ini tidak bermoral tidak ada jalan di jalan-jalan London, “katanya.

uber-london-license-lesen-uber-grabcar-hailing-service-car-rental

Uber berkata dalam satu kenyataan bahawa keputusan itu akan “menunjukkan kepada dunia bahawa, jauh dari terbuka, London ditutup kepada syarikat inovatif”.

“3.5 juta London yang menggunakan aplikasi kami, dan lebih daripada 40,000 pemandu berlesen yang bergantung kepada Uber untuk hidup, akan terkejut dengan keputusan ini,” tambah syarikat itu.

James Farrar, pengaku bersama dalam keputusan tribunal pengambilan pekerja menentang Uber dan ketua cawangan pemandu persendirian pekerja Kesatuan Pekerja Bebas Britain, berkata keputusan TfL akan menjadi “tamparan hebat” bagi pemandu syarikat.

Similar Posts