huawei-google-war-trade-usa-us-china-trump

Facebook Comments

Perang perdagangan AS-China baru saja menjadi sangat kritikal untuk Huawei, dikenali sebagai pengeluar telefon pintar kedua terbesar dunia dan penyedia peralatan jaringan utama 5G. Syarikat-syarikat seperti Google, Intel, Broadcom, Xilinx, Qualcomm, dan lain-lain, telah menggantung perniagaan dengan pembuat China, berikutan perintah eksekutif oleh Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump. Ini bermakna mana-mana telefon pintar Huawei masa depan akan datang tanpa perkhidmatan Google atau apa-apa jenis perkakasan rangkaian.

Walaupun Huawei sudah mengeluarkan cip sendiri seperti Kirin 980 dengan modem Balong 5000 untuk sambungan 5G, syarikat itu sangat bergantung pada peralatan AS untuk peranti murah yang merupakan pemakin kepada kearah # 2 di pasaran telefon pintar. Menurut seorang penganalisis, yang dipetik oleh Bloomberg, Huawei “sangat bergantung kepada produk semikonduktor A.S. dan akan dilumpuhkan dengan serius tanpa bekalan komponen A.S. utama.”

Pengilang lain seperti Intel menyediakan cip server, Xilinx menjual cip boleh diprogram untuk rangkaian dan Broadcom adalah pembekal untuk altenatif cip, semuanya kunci untuk Huawei mengekalkan ekosistem dan infrastrukturnya. Wakil Huawei enggan mengulas, sementara pakar cip mempersoalkan keupayaan Huawei untuk terus beroperasi tanpa bantuan Amerika Syarikat, Reuters melaporkan.

Keseluruhan penggantungan perniagaan ini mungkin bermakna Huawei mungkin mula melancarkan perantinya secara global dengan cara yang sama seperti yang terdapat di China – tanpa aplikasi penting seperti Maps, Calendar, Gmail, Chrome, dan yang paling penting, Google Play, yang bermaksud menghalang penjualan global dan mencacatkan matlamat untuk menjadi syarikat telefon pintar teratas pada tahun 2021.

Similar Posts