durian-musang-king-harga-mahal-murah-sedap-lazat-buahdurian-pokokdurian-durianmurah

Facebook Comments

GEORGE TOWN: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna hari ini mengisytiharkan sebagai harga “munasabah” untuk hampir RM1,000 yang dibayar seorang wanita untuk tiga biji durian kepada seorang peniaga di Jalan Macalister.

Timbalan Pengarah kementerian di Pulau Pinang, Chin Ching Chung, berkata selepas siasatan, mendapati tiada elemen penipuan yang dilaporkkan oleh wanita itu.

Pada bulan Jun, pembeli meletakkan di Facebook selepas gerai durian mengenakan RM937 untuk dua biji durian Black thorns dan satu durian Raja Musang.

Peniaga mendakwa bahawa wanita itu datang ke gerai yang meminta “durian terbesar dan paling sedap”, satu laporan dibaca.

“Kami meminta invois jualan dan pembelian, rekod jualan dan penyata kewangan dari kedua-dua pemilik yang menjalankan durian shack sebagai sebahagian daripada siasatan kami,” kata Chin kepada pemberita hari ini.

“Kami juga mengambil kira berapa peniaga yang membayar pekerja, bil utiliti dan kos lain.

“Mereka memberi kami semua dokumen yang berkaitan dan kami mendapati harga tiga durians itu munasabah.”

Chin berkata peniaga itu, bagaimanapun, dikenakan dengan kompaun RM2,000 kerana memaparkan tag harga “mengelirukan” yang ditulis hanya dalam bahasa Cina.

“Harga harga RM65 hingga RM95 sekilo untuk pelbagai durian Black Thorn didapati mengelirukan dan mungkin dimanipulasi oleh peniaga,” katanya.

Denda itu dikeluarkan di bawah Perintah Harga Kawalan Harga (Petunjuk Harga oleh Peruncit) 1993.

Chin berkata kementerian juga mengeluarkan 10 kompaun berjumlah RM1,500 untuk pelbagai kesalahan penerangan perdagangan kepada peniaga durian di negeri ini. Walau bagaimanapun, beliau tidak memberi bilangan pedagang yang tepat.

Beliau berkata daripada 10 kesalahan itu, tujuh adalah untuk kesalahan “berkaitan dengan skala seberat”.

 

 

Sumber dan dialih bahasa daripada FreeMalaysiaToday.Com

Similar Posts