brand-jenama-pasaran-pemasaran-marketing-business-bisnes-internet-marketer

Facebook Comments

Jenama ialah nama, istilah, reka bentuk, simbol atau sebarang ciri lain yang mengenal pasti kebaikan atau perkhidmatan penjual yang berbeza daripada penjual lain. Jenama digunakan dalam perniagaan, pemasaran, dan pengiklanan. Nama jenama kadangkala dibezakan daripada jenama generik atau kedai.

Penjenamaan adalah satu set kaedah pemasaran dan komunikasi yang membantu membezakan syarikat atau produk daripada pesaing, yang bertujuan untuk mewujudkan kesan yang kekal di dalam minda pelanggan. Komponen utama yang membentuk kotak peralatan jenama termasuk identiti jenama, komunikasi jenama (seperti logo dan tanda dagangan), kesedaran jenama, kesetiaan jenama, dan pelbagai strategi penjenamaan (pengurusan jenama). Banyak syarikat percaya bahawa sering terdapat perbezaan antara beberapa jenis produk pada abad ke-21, dan oleh itu penjenamaan adalah salah satu daripada beberapa bentuk pembezaan produk.

Identiti jenama boleh menyampaikan empat tahap yang bermakna:

  • sifat-sifatnya
  • faedah
  • nilai-nilai
  • keperibadian

Penjenamaan yang berkesan dapat menghasilkan jualan yang lebih tinggi bukan hanya satu produk, tetapi produk lain yang berkaitan dengan jenama tersebut. Jenama adalah sebahagian daripada jenama yang boleh diucapkan atau ditulis dan mengenal pasti produk, perkhidmatan atau syarikat dan membezakannya daripada produk sebanding lain dalam kategori. Nama jenama mungkin mengandungi kata-kata, frasa, tanda, simbol, reka bentuk, atau gabungan unsur-unsur ini.

Bagi pengguna, nama jenama adalah “memori heuristik”; cara mudah untuk mengingati pilihan produk pilihan. Nama jenama tidak boleh dikelirukan dengan tanda dagangan yang merujuk kepada jenama atau sebahagian daripada jenama yang dilindungi secara sah. Sebagai contoh, Coca-Cola bukan sahaja melindungi jenama, Coca-Cola, tetapi juga melindungi skrip tulisan tersendiri dan bentuk kontur botol.

Similar Posts