google-search-console-seo-carian-google-naikkan-ranking-website-bisnes-online-internet-marketing

Facebook Comments

Apakah itu Google Search Console?
Google Search Console (dahulunya dikenali sebagai Webmaster Google Tool) adalah platform percuma untuk pemilik laman web untuk memantau bagaimana laman web berfungsi di domain organik Google. Konsol Cari Google membolehkan anda mengetahui domain yang menyediakan pautan ke tapak web anda (merujuk domain), prestasi laman web pada peranti mudah alih, untuk menganalisis halaman laman web dengan lalu lintas tertinggi.

Manfaat Konsol Cari Google (Google Search Console)?
Banyak faedah yang anda akan dapat daripada menggunakan Google Search Console. Anda boleh membuat penambahbaikan di tapak web anda berdasarkan analisis dari Google Search Console. Berikut adalah faedah yang anda dapat dari Google Search Console:

1. Cari Kata Kunci Popular untuk Perniagaan Anda
Pelawat mencari laman web anda melalui pelbagai kata kunci. Konsol Cari Google membantu anda mencari kata kunci yang digunakan ramai untuk mencari tapak web anda.

Alat ini akan memberikan maklumat tentang penampilan keseluruhan laman web anda dalam hasil carian untuk kata kunci tertentu (tera) dan berapa kali laman web anda diklik dari hasil carian (klik melalui rate). Dengan cara itu, anda dapat mengetahui kata kunci mana yang paling efektif dan kurang berkesan untuk SEO laman web anda.

 

2. Kenal pasti Laman Paling Popular
Setiap laman web mempunyai halaman lebih popular daripada halaman lain dalam hasil carian. Konsol Carian Google akan membantu anda mengenal pasti laman web mana yang membawa pengunjung paling banyak. Anda boleh menyusun laman web dengan penampilan atau kadar klik.

3. Mengetahui Di mana Pelawat Datang
Konsol Carian Google juga membolehkan anda mengenal pasti tempat pelawat laman web anda datang. Ciri ini akan membantu anda memahami demografi prospek supaya anda boleh mencapai khalayak sasaran yang betul.

4. Kenal Pasti Penggunaan Alat Peranti Oleh Pengunjung
Di samping mendapatkan maklumat lokasi, anda juga boleh mendapatkan data peranti yang digunakan oleh pelawat ke tapak web anda. Konsol Carian Google akan membantu anda mengetahui bagaimana pengunjung berinteraksi dengan tapak web anda, sama ada yang paling menggunakan peranti desktop atau peranti mudah alih.

5. Semak Keserasian pada Peranti Mudah Alih
Anda hanya boleh menyemak sama ada tapak web anda telah diakses pada peranti mudah alih dengan membukanya pada telefon pintar anda sendiri. Malangnya, kaedah ini tidak tepat kerana anda hanya menggunakan penghakiman subjektif anda sendiri. Anda boleh menyemak prestasi tapak web anda pada peranti mudah alih menggunakan bantuan Google Search Console. Google Search Console menyediakan ciri Kebolehgunaan Mudah Alih yang membantu anda menyemak keserasian laman web pada peranti mudah alih. Di samping itu, Google Search Console juga akan memberikan cadangan mengenai langkah-langkah yang perlu diambil untuk meningkatkan prestasi tapak web pada peranti mudah alih.

6. Cari Backlinks ke Laman Web Anda
Backlinks adalah salah satu petunjuk penting dalam menentukan kedudukan laman web dalam hasil carian. Bagi sesiapa yang bekerja di bidang SEO, ciri ini sangat penting untuk anda tahu, iaitu Pautan ke Laman Anda.

Ciri ini akan membantu anda mengenal pasti tapak web yang menyumbangkan backlink ke laman web anda. Konsol Carian Google juga menyediakan maklumat tentang halaman mana yang mendapat pautan balik yang paling dan teks utama yang paling sering digunakan.

 

7. Semak pautan yang rosak
Sebagai tambahan untuk mengenal pasti pautan balik, anda juga boleh menyemak pautan yang rosak atau pautan yang patah di tapak web anda melalui Konsol Carian Google. Pemeriksaan pautan rosak penting dilakukan supaya anda dapat meningkatkan kualiti pengalaman pelawat di laman web anda. Jadi, anda boleh membaiki pautan yang rosak supaya pelawat tidak akan diarahkan ke halaman salah atau hilang.

8. Pengenalpastian Masalah Keselamatan Laman Web
Isu-isu keselamatan selalu menjadi perhatian semua pemilik laman web, baik blog, toko online, dan laman web profil syarikat. Semua orang mahu laman web selamat daripada penggodaman, kecurian data, atau isu keselamatan yang lain. Berita baik, Google Search Console boleh membantu mengesan masalah keselamatan yang berlaku di laman web anda dan memberi amaran. Dengan cara itu, anda boleh membaiki masalah keselamatan dengan lebih cepat sebelum perkara berlaku yang merosakkan laman web anda.

9. Serah Peta Laman (Sitemap)
Anda boleh menambah peta tapak melalui Konsol Carian Google. Peta laman berfungsi membantu Google merangkak di tapak web anda agar Google dapat mengenal pasti tapak web anda dengan lebih cepat.

 

Bagaimana Menambah Laman Web ke Konsol Carian Google?

Berikut ialah 7 langkah untuk menambah Wesbite ke Google Search Console:

Masuk Akaun Google.
Buka Alat Webmaster.
Klik Tambah Harta.
Pilih “Laman Web”.
Pilih “Laman Web” dari menu drop-down dan masukkan URL tapak web anda. Pastikan anda menulis URL yang sepadan dengan URL yang muncul dalam penyemak imbas.
Klik “Teruskan”.

Selamat mencuba!

Similar Posts