solidworks-design-cad-cae-computer-aided-design-belajar-rekabentuk-tutorial-panduan

Facebook Comments

 

SOLIDWORKS adalah program perisian mekanikal CAD 3D yang berjalan di Microsoft Windows dan diasaskan oleh Dassault Systemes. Perisian ini mempunyai pemodelan pepejal “parametric” yang dimaksudkan untuk pemodelan reka bentuk 3-D. Parametric sendiri bermakna bahawa dimensi boleh mempunyai hubungan antara satu sama lain dan boleh diubah semasa proses reka bentuk dan secara automatik menukar bahagian pepejal dan dokumentasi yang berkaitan (cetak biru)).

SolidWorks menggunakan storan fail berstruktur microsoft. yang bermaksud terdapat pelbagai fail yang dibenamkan dalam setiap SLDDRW (fail imej), SLDPRT (fail bahagian), SLDASM (fail pemasangan), dengan bitmap pratonton dan metadata sub-fail. Pelbagai jenis alat boleh digunakan untuk mengekstrak sub-fail, walaupun sub-fail dalam banyak kes menggunakan format fail binari. SolidWorks adalah parasol berdasarkan pemodelan pepejal, dan menggunakan pendekatan berasaskan ciri parametrik untuk model dan pemasangan. Parameter merujuk kepada sekatan yang bernilai dalam menentukan bentuk atau geometri model.

Parameter lukisan boleh berangka, seperti panjang garis atau garis pusat bulatan, atau geometri, seperti tangen, selari, sepusat, mendatar atau menegak. Parameter angka boleh dihubungkan dengan satu sama lain melalui penggunaan hubungan, yang membolehkan mereka menangkap niat reka bentuk yang dibuat.

Dengan kesederhanaannya, Solidworks juga menyediakan ciri-ciri analisis dan gerakan dalam merekabentuk imej, seperti ciri-ciri analisis dinamik, perlanggaran, aliran, suhu, dan gerakan (simulasi). Jadi, tidak hairanlah ramai pelajar kejuruteraan menggunakan perisian ini untuk hobi dan tesis mereka dan keperluan projek akhir.

Similar Posts