dimanakah-kerja-penganggur-sukar-vacancy

Facebook Comments

fresh-graduate-graduan-menganggur-cgpa cgpa-graduan-menganggur-cari-kerja cgpa-graduan-menganggur-cari-kerja-pekerjaan

Tidak dapat dinafikan pada masakini, pasaran kerja semakin mendapat saingan sengit. Dengan kerja yang tidak mencukupi menampung kebanjiran graduan- graduan daripada IPTA dan IPTS setiap tahun, sudah pasti peluang mendapat kerja juga tipis. Apatah lagi, pada masa sekarang, pihak majikan juga semakin mengetatkan kemasukan kerja. Ada yang meletakkan syarat untuk bekerja mestilah memiliki CGPA 3.5 ke atas.

Jika diamati, hanya golongan 1st class graduan sahaja yang layak untuk memohon. Bagaimana pula dengan golongan 2nd class graduan? Apakah nasib mereka. Adakah lagi pekerjaan untuk mereka. Sudah pasti, tidak menjadi satu perkara pelik apabila kita mendapati banyak graduan yang masih belum mendapatkan kerja lagi.

Oleh itu, adalah dinasihatkan graduan ini supaya tidak hanya menanti untuk memohon kerja tetapi juga berusaha untuk menjana pendapatan sendiri. Bagaimana? Salah satunya ialah dengan keusahawanan IT. Kita guna platform online untuk menawarkan barangan atau servis. Paling mudah adalah dengan menjadi affiliate. Jom kita discuss lebih terperinci lagi.

Klik sini. 

Similar Posts